Wednesday, December 26, 2012

                           არაბული ტრადიციული სამზარეულო..


ფორმალური ვახშამი  და დღესასწაულები ჩვეულებრივ მოიცავს დიდი რაოდენობით ცხვრის (ან ხბოს) ქათმის ხორცს , ბრინჯს, ჩაშუშული ბოსტნეული ერთად ტომატის სოუსით და კერძები ზღვის პროდუქტებთან ერთად სხვადასხვა  ჯიშის მცენარე და სუნელი.  

   ახლო აღმოსავლეთის დიეტა შედგება ბევრი ინგრედიენტებისგან  ჩვეულებრივ გამოიყენება ამერიკული სამზარეულო, როგორიცაა  სუპები,  ლობიო, ზეითუნის და სეზამის სათესლე ზეთები, ზეთისხილი, ყველი, და ა.შ

ზოგიერთი არაბული კერძების მოსამზადებლად  გვჭირდება  ფიტულები მაგალითად ყურძნის ფოთლები, , მწვანე წიწაკა ან კომბოსტო.

მაჰმადიანი არაბები არ მოიხმარენ ღორის ხორცის ან ალკოჰოლის. მიუხედავად იმისა, რომ არაბულ ბაზარზე ბევრ არაბულ ქვეყნებში, როგორიცაა ერაყი, ლიბანი, ეგვიპტე და სირია,  ულება მოსილები არიან გაყიდონ ღორის ხორცი და მრავალფეროვანი   ალკოჰოლი რადგან ქრისტიანი არაბები აქტიურად მოიხმარენ მათ

სიტყვა "halal" ნიშნავს "დაშვებული", არის გზა, სადაც აღწერილია ხორცის პროდუქტი, რომელის მომზადების რიტუალი უკვე  გაანადგურეს, მსგავსად ებრაელი "kosher" ტრადიცია  


                                       არაბული  ინგრედიენტები
     
               არაბული  სამზარეულოს  კომბინაცია მდიდარია მრავალფეროვნებით ხმელთაშუა, ახლო აღმოსავლეთის, და ინდოეთის საკვებით
 გამორჩევა ეგზოტიკური სანალებლებითა და არომატით როგორებიცაა: 

-     დარიჩინი,  თევზი (სანაპირო რაიონებში), ნიორი,   მსუბუქი ცხელი საწებელი,  ხახვი, ბრინჯი, ზაფრანა, სეზამის, იოგურტი, სანელებლები (მსგავსი ინდური სამზარეულო) გამო მძიმე სავაჭრო  კომპლიქტია ორ რეგიონს შორის. ასევე  მრავალფეროვანი ხილის ასორტშიც (პირველ რიგში ციტრუსის), მრავალფეროვნება ბოსტნეულიშიც გამოიკვეთება როგორიცაა კიტრი, ბადრიჯანი, სალათის ფოთოლი, პომიდორი, მწვანე წიწაკა, მწვანე ლობიო, ზუჩინი  და ოხრახუში.  


    



ხორცი
გამოიყენება უმეტეს არაბულ ქვეყნებში, თუმცა ზოგიერთი ქვეყანა  ხბოზე მეტად ცხვრის ხორცს ანიჭებს უპირატესობას რომელიც ყველაზე აღიარებული კერძი შეიძლება გახდეს არაბულ სახლში  . თუმცა ცხვრის გარდა ისინი ხშირად აქლემის ხორცსაც გამოიყენებენ . 

 


  

No comments:

Post a Comment